Vajon kinek kell ilyen hirtelen a szép nyírlaki kastély?

Cikk front kép 330x165:
Rig Lajos kérdése a Parlamentben.

Az elmúlt időkben több sümegi és környéken élő lakos, orvos keresett meg, hogy a nyírlaki kastély eladásra kerül, a gondozottakat pedig a környező falvakban helyezik el. A lakosok szerint a háttérben nagyszabású ingatlanspekuláció húzódik meg. Az üggyel kapcsolatban számos kérdés merül, melyeket írásban és szóban is feltettem a parlamentben.

- Szakemberhiány van a szociális szférában is, nincs elegendő orvos a környéken, ki fogja ellátni a betegeket?
- Hogy kapják meg a szükséges ellátást és adott esetben a 24 órás felügyeletet?
- Mi a cél a kastéllyal, mivel köztudottan a tulajdonosok gyógyító szándékkal adták át az államnak?
- Európai Uniós támogatás jár a kastélyok felújításra és a "kitagolás" folyamatára - EU-s pénzből felújítják, majd netán szálloda lesz belőle...?
A "kitagolást", azaz a fogyatékos személyek és pszichikai betegek társadalmi integrációját támogató több eszköz is ismeretes, és számos országban alkalmazzák azokat, de Magyarországon felkészült erre a társadalom, van elegendő szakember? A budapesti OPNI- t egy tollvonással szüntették meg, tekintet nélkül a betegek érdekeire. A gyógyintézetből kiszoruló idült pszichiátriai betegek jelentős része a börtönökbe sodródik. Az intézménybezárások óta a mentális betegek által elkövetett bűncselekmények száma fokozatosan növekszik. A pszichiátriai betegek másik jelentős csoportja utcára kerül, és a hajléktalanok számát gyarapítja.

Videó hozzáadása: